Zuid-Afrika Tzaneen

In oktober 2023 zal er een nieuwe missie plaats vinden in Zuid-Afrika. Het betreft een exploratieve missie in het uitgestrekte Tzaneen gelegen in het district Mopani van de provincie Limpopo in het noorden van Zuid-Afrika. Deze plattelandsgemeenschap is buitengewoon arm en worden hard getroffen door HIV/AIDS; ongeveer 14% van de bevolking is geïnfecteerd. Een hele generatie is bijna uitgeroeid door het aidsvirus, veel kinderen zijn vaak al op zeer jonge leeftijd wees geworden. Traditioneel worden deze kinderen gedwongen om bij hun grootouders te wonen, maar vaak leven ze zelfs helemaal alleen. Deze zogenaamde kindfamilies zijn volledig op zichzelf aangewezen.

Er is een zeer hoge werkloosheid en veel gezinsleden moeten verhuizen naar ver weg gelegen steden om een baan te vinden. De armoede is hier enorm en de meeste mensen zijn afhankelijk van de kinderbijslag. In deze afgelegen gemeenschappen is geen elektriciteit, stromend water of een aansluiting op de riolering. De meeste huizen zijn tijdelijke, onherbergzame onderkomens van modder en wilg of golfplaten.

Hier gaat Medical Checks for Children wederom samenwerken met de Stichting Kinderfonds MAMAS. Net als bij de andere Zuid-Afrika missies in Letcee, Matatiele en Woza Moya zal deze stichting ook de missie ondersteunen en deels financieren.

Father Chris en zijn team van het Kurisanani Tzaneenprogramma St. Scholastica heeft naast de doorlopende activiteiten voor kwetsbare kinderen geïnvesteerd in duurzame oplossingen om de kinderen en gezinnen rond Tzaneen op een zelfstandige manier uit de armoede te halen.

Het is een duurzame oplossing voor het aanhoudende voedselprobleem van deze families.

Father Chris heeft samen met zijn team workshops georganiseerd voor inwoners van de gemeenschap bij de aanleg van moestuinen om de voedselzekerheid te vergroten . Daaruit bleek dat er behoefte is aan gemeenschappelijke tuinen met een kas waar zaailingen worden opgekweekt in gebieden waar bewoners dichterbij elkaar wonen. Zo is het plan ontstaan om onder andere tomaten, zoete aardappel, bonen en maïs te gaan verbouwen. Het is een van de duurzame oplossing voor het aanhoudende voedselprobleem van vele families.

Status

Actief

Datum

20 okt 2024

Locatie

Zuid Afrika Tzaneen

Missienieuws

Missieleiders

Medisch missieleider: Inès von Rosenstiel. Ines is werkzaam als algemeen kinderarts en als oprichter met hart en ziel betrokken bij MCC.

Organisatorisch missieleider: Véronique Schram. Veronique is organisatieadviseur en al vele jaren actief als missieleider maar ook als lid van de intake commissie.

Lokale community leader Father Chris van St. Scholastica is onmisbaar om de missie naar Mulima Tzaneen een succes te laten zijn, wat zijn we blij met, en trots op, hem!

Foto Impressie

Vrienden van de missie

  • G Jacobs
  • Conny Arnhem,
  • Arnhem
  • Mieke Te Stroete
  • Peter-Paul, Arnhem
  • Isa Thie en Hemmo Drexhage
  • Laurens