Een nieuwe missie in Zuid-Afrika

Dit jaar gaat Medical Checks for Children samenwerken met een nieuwe organisatie. Kinderfonds MAMAS steunt op locaal gebied sterke, indrukwekkende Zuid-Afrikaanse vrouwen (MAMAS) die opstaan om kinderen in ernstige armoede te steunen. Deze vrouwen organiseren zelf dagelijks zorg, bescherming, eten, warmte en liefde voor meer dan 20.000 kinderen in 24 projecten in Zuid-Afrika.

Het bestuur van MCC heeft in het voorjaar van 2014 een aantal zeer goede gesprekken met kinderfonds MAMAS gehad waarbij wij er met name achter kwamen dat onze werkwijzes zeer op elkaar lijken. Vanuit deze gedachte werd dan ook het idee gebeuren om te exploren of onze werkwijze een aanvulling zou kunnen zijn voor de MAMAS in Zuid-Afrika. In 2014 beginnen we met 2 exploratieve missies naar Valoyi Trust en Swa Vana gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika.

MAMA Stephanie biedt met Valoyi steun aan kinderen en hun moeders/verzorgers die leven in grote armoede en vaak met aids. Het project is genoemd naar het gebeid waar het opereert, de Valoyi Valley in het noorden van Limpopo; een vallei die in totaal 32 dorpen omvat waar 29% van de huishoudens geen bron van inkomsten heeft, meer dan 70 % van de huishoudens moet rondkomen van het absolute minimum en de helft van de inwoners jonger is dan 30 jaar. Naast armoede is ook AIDS een groot probleem in dit gebied. En de kinderen zijn hier de dupe van.