Missieblog Kenia West 2014

Welkom op het Kenia West 2014 missieblog. Op deze pagina kan je de voortgang van het team bijhouden aan de hand van de updates die wij doorkrijgen van het team. Bijna elke dag zullen we wel weer wat nieuws te melden hebben, dus hou de pagina in de gaten!

Checkdag 1 – Kimerek

Vandaag hebben wij de eerste check uitgevoerd in Kimerek. We zien hier de positieve gevolgen van onze inbreng van de laatste 4 jaar, bevestiging dat onze inspanningen de vruchten afwerpen. We hebben vandaag 220 kinderen gecheckt, tussen enkele tropische buien door.

Kenia West 2014

Kenia West – Kimerek

Hoewel we er al een paar keer geweest zijn, blijft het voor de meeste kinderen een spannende aangelegenheid. Je zou er toch een beetje verlegen van worden!

Kenia West 2014

Verlegen

Checkdag 2 – Kalamai Bay

Op deze 2e checkdag hebben wij 226 kinderen gezien. Dit zwaar gehandicapte kindje kwam voor het  eerst. De levensverwachting is heel laag, maar we kunnen het wat verzachten. Ook dat soort trieste gevallen zitten er helaas tussen.

Kenia West 2014

Medicijnen gehandicapt kind

De kinderen in Kalamai Bay tonen zich verder keurig geduldig en wachten allemaal netjes in de rij

Kenia West 2014

Netjes wachten

Niet alleen ziektes of ongevallen zijn aandachtspunt voor de artsen en niet-medici, ook moeten wij onze aandacht richten op zaken als mishandeling. Dit zijn moeilijke gevallen, niet in het minst door de cultuurverschillen tussen de MCC-ers en de lokale bevolking, maar we proberen hier altijd een goede oplossing voor te zoeken. Zo ook in het geval van dit meisje.

Kenia West 2014

Ingrijpen bij mishandeling

 Checkdag 3 – Kesengei

Op Kesengei zien wij altijd meer baby’s en hele kleine kinderen die vaak een slechte gezondheid hebben.  Deze twee kinderen waren uitgedroogd en konden gelukkig nog worden geholpen met ORS (Oral Rehydration Salts). In totaal hebben we 232 kinderen kunnen checken vandaag.

Kenia West 2014

Kesengei hulp ORS

Teamlid Esther Broekhuizen heeft 100 WakaWaka Lights meegenomen om op lokatie uit te delen aan de vertalers, andere lokale helpers en families die het nodig hebben. Het WakaWaka Light is een LED-lichtbron dat erg weinig stroom verbruikt en dus erg nuttig is in deze gebieden. Lees meer op de website van Waka Waka. Op de foto hieronder geeft Esther een licht aan een helper.

Kenia West 2014

WakaWaka Light uitdelen

De ‘voorzieningen’ verschillen per missie en per lokatie, maar er zijn er maar weinig met zo’n mooi uitzicht als hier!

Kenia West 2014

Toilet met uitzicht

Checkdag 4 – St. Nectarious

Vandaag gecheckt in de kerk van St. Nectarious. Veel kinderen waren er slecht aan toe, zowel lichamelijk als geestelijk. Een zware dag, met veel huilende kinderen. Het checken in een kerk zorgt ervoor dat al het gehuil extra luid klinkt, waardoor meer kinderen gaan huilen. Toch  hebben we weer 232 kinderen gezien en geholpen.

Kenia West 2014

St. Nectarious

Als er één station hierbij eng is, dan is het wel het bloedprikken.

Kenia West 2014

Prikstation is eng

Checkdag 5 – St. Peters

Vandaag in St. Peters geweest. Een school die al lang wordt gesponsord door de bisschop Makarios. De kinderen zijn dol op hem. Over het algemeen zijn de kinderen er goed aan toe, wel veel anemie, maar dat lossen we op. Aan het einde van de dag staat de totaalteller op 1153 gecheckte kinderen en worden we wel wat vermoeid.

Kenia West 2014

Ondanks de ondersteuning van de Aartsbisschop en de Sophia Foundation is onze ondersteuning toch wel nodig, zo zien wij nog steeds uitgedroogde kinderen (rechts) of ontstekingen (links) waarbij we kunnen assisteren.

Kenia West 2014

zieke kinderen

In totaal hebben wij hier 241 kinderen gezien. Op deze school is goed te merken dat ze het, samen met de stichtingen, steeds beter voor elkaar krijgen. De kinderen zijn hier wat minder in zichzelf gekeerd en vrolijker.

Kenia West 2014

Druk bezig

Checkdag 6 – Gevangenis

De laatste checkdag hebben we gedaan in twee gevangenissen. De eerste was voor kinderen tot een jaar of 16. Het is te triest voor woorden, met veel op een kamer, doorgezakte bedden, geen onderwijs. De gezondheid was echter wel redelijk. Niet te geloven dat deze kinderen erge dingen hebben gedaan. We hebben deze dag geen foto’s mogen nemen om veiligheidsredenen.