Missieblog Manila 2018

Filipijnen Manilla 2018

Dit is alweer de 7e missie in de Filipijnen voor MCC, waarbij we nu voor de 2e keer in een andere sloppenwijk dan Tondo checken. We zullen dit jaar gaan checken in Baseco, de grootste sloppenwijk van Manilla. We komen op uitnodiging van World Experience Philippines en BYSMP Bless the Children Foundation. Zij zullen ons ondersteunen tijdens deze missie!

Vrijdag 9 november

Een deel van de groep is gisteren gearriveerd in Manila, een paar sluiten vandaag aan. Morgen voegt het laatste teamlid zich bij de groep en zijn we compleet. Een korte introductie, we hebben dokters Shirley, Hanneke, Dominique, Inge en Nadia. Daarnaast maken ook Arie Jan, Michiel, Christine en Dorien deel uit van het team. Yvonne is onze missieleider, het is alweer haar 7e missie hier in Manilla.

In de middag gaan we naar de locatie waar we gaan checken, dit is in het Evacuatie Centrum in Baseco. Terwijl we door de wijk rijden, zien we een speelveld. Of dat zou het in elk geval kunnen zijn.. Nu lijkt het meer op een kleine vuilnisbelt, waar kinderen op spelen. We zijn onder de indruk van de omstandigheden hier waarin mensen leven en kinderen spelen. Met tassen vol checks-spullen, cadeautjes en kleding voor de kinderen komen we daar aan. Het gebouw leent zich goed voor deze missie en we maken dankbaar gebruik van de verschillende ruimtes die er zijn. Alle spullen worden gecheckt, de medicatie wordt bekeken en we zijn vooral druk met kleding op maat uitstallen op een grote tafel. In de avond houden we een evaluatie, dit zullen we dagelijks gaan doen. We hebben allemaal vooral erg veel zin om hier aan de slag te gaan!

Zaterdag 10 november

Vanochtend maken we voorafgaand aan de eerste check dag, kennis met Kitso. Kitso komt vanuit de Mama’s Letcee (een organisatie in Zuid-Afrika) meekijken hoe de missie hier draait. Om zo te kijken wat ze ervan mee kan nemen naar Greytown, waar ze de missie managed voor de Mama’s. Vanuit ons hotel vertrekken we naar Baseco, we gaan een brug over, die duidelijk ook een soort scheidingslijn is tussen arm en rijk hier.. Na een Meet & Greet met de vrijwilligers daar, gaat Dr. Hanneke reanimatietraining van het kind aan ze geven. Aan de hand van een filmpje waarin moederolifant haar kind activeert na de geboorte, legt ze alles uit. Leren gaat om het volgende principe: See one, do one, teach one. Wat inderdaad inhoudt dat de vrijwilligers gaan oefenen met reanimeren. En ja, er liggen missieleden op de grond als oefen-slachtoffers voor de training. De mond-op-mond beademing laten we gelukkig weg! Na deze training zijn we allemaal naar ons station gegaan en zijn de checks officieel begonnen! Het was een goede dag, waarbij van alles voorbij kwam. Van longontsteking tot luizen en van bloedarmoede tot bolle buik. Nadat we ‘s avonds van een heerlijke ronde tafel-maaltijd hebben genoten, hebben we de dag geëvalueerd en het grootste deel van de formulieren op de laptop ingevoerd.

Zondag 11 november

Op zondagochtend rijden we zonder file naar Baseco! Dat is hier vrij uitzonderlijk, het verkeer staat hier normaal elke ochtend vast. Omdat er zoveel verkeer is, zijn er restricties opgelegd door de regering. Er zijn dagen waarop mensen hun auto moeten laten staan, om zo de chaos aan files tegen te gaan. De vraag is of het helpt, maar het idee was in elk geval het proberen waard 🙂

De ochtend start wat rustig op, doordat er door de Filipino’s nog gewassen moet worden. Kinderen en hun caretakers komen wat later in de ochtend bij ons. Hygiëne is erg belangrijk, zowel kleding als auto’s worden hier vaak gewassen. We zien 150 kinderen vandaag. Regelmatig hebben ze geen kleding en niet passende of zelfs geen slippers aan. Met dank aan alle kledingdonaties uit Nederland hebben we wat kinderen van een nieuw outfit kunnen voorzien! Daarna staan er trotse kinderen voor ons, die gaan showen aan ouders wat voor kleding ze gekregen hebben. Die lach op hun gezicht en de dankbaarheid doen ons goed! Zo is er vandaag ook een gezin met scabiës, we geven ouders en de 5 kinderen medicatie hiervoor. Daarnaast geven we ook hen nieuwe kleding mee, zodat ze de kleding die ze nu aanhebben ook kunnen wassen. In de hoop op deze manier van de schurft af te komen.

Na het checken gaan we naar het dakterras van het evacuatiecentrum, om het uitzicht over de wijk te bekijken. Hier is te zien dat de hoofdstraat nog wat betonnen gebouwen heeft, maar er omheen toch vooral golfplatenhutjes staan.. We genieten van het zicht op de zee en de zonsondergang, maar zien ook weer goed waarom we op deze locatie checken. In de avond eten we van alles, van kippenpootjes tot aan wat op het oog een mango-toetje lijkt te zijn, maar uiteindelijk toch de door ons bestelde rijst met ei en kerriesaus blijkt te zijn. Tot laat voeren we nog formulieren in, om daarna als een blok in slaap te vallen.

Maandag 12 november

Zoals elke ochtend beginnen we ook vandaag met een gezamenlijke opening van de check dag. Met alle vrijwilligers samen worden de kinderen en hun caretakers welkom geheten. Yvonne spreekt iedereen toe, waarna alle teamleden als dokter voorgesteld worden. Na een enthousiast applaus en een ochtendgebed, beginnen we met onze 3e check dag  We zien veel kinderen deze ochtend, waardoor bij alle stations een gezellige drukte ontstaat met veel wachtende kinderen met hun caretakers. Er zijn regelmatig kinderen die in plaats van met hun ouders, met familie, buren of vrienden / kennissen komen. Er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel binnen deze community, wat mooi is om te zien.  In de middag is de stroom iets minder groot en vinden we wat tijd om formulieren op de laptop in te voeren. Dat komt goed uit, want na het checken gaan we naar het kantoor van BYSMP Bless the Children foundation. Hier zien we wat zij opgezet hebben in de wijk Tondo ook in Manilla. Wat een toegewijde mensen werken er hier!

Dinsdag 13 november

Ook vandaag gaat het checken weer goed! We beginnen de ochtend wat rustiger, maar halen het later weer in. We verstrekken vandaag regelmatig antibiotica, ook worden kinderen regelmatig naar de tandarts verwezen. Tijdens deze check week is er ook een lokale tandarts aanwezig, zodat kinderen meteen gezien en behandeld kunnen worden. Met top 40 muziek op de achtergrond en een kindvriendelijke benadering, gaat dit super goed! Dat ze met alle goede bedoelingen Icecream belooft aan kinderen voor als de tanden getrokken zijn, bekijken we maar met een glimlach. Onze artsen geven gelukkig ook uitleg over gezonde voeding, wat hier zeker op zijn plek is! In de middag staat voor ons na het checken, een slumtour op de planning. Met Smokeytours (zij ondersteunen deze missie met o.a. het inzetten van hun vrijwilligers) gaan we de wijk waar we checken ook echt in. Onze tour gaat dus door Baseco. We beginnen onze tour met een stuk waar we tussen hutjes doorlopen. We zien dat het toilethutje boven het water uitkomt, waar 10 meter verderop jongens in zwemmen. Er zijn hier ook verschillende winkeltjes waarin chips en snoep verkocht wordt, maar ook avondmaaltijden en lokale lekkernijen als o.a. kippenpootjes. Er zijn wat waterleidingen, net als elektriciteit, maar dit is natuurlijk alleen een optie als je geld hebt.. We zien hoe mensen hier hun bestaan hebben opgebouwd en trots zijn op wat ze bereikt hebben. Er is een vrouw die haar hele leven al hier woont, sinds het ontstaan van de wijk zelf en al die tijd haar geld verdiend met het pellen van knoflookbollen. Via de kustlijn lopen we verder. Ondanks de armoede die we zien hier, is de zonsondergang wel mooi. Het is goed om te zien hoe mensen hier het beste van hun situatie maken. Ook de karaoke-machines dragen daar aan bij! Ook wij hebben onze bijdrage geleverd, Björn, Benny, Agnetha en Frida zouden trots op onze Mama Mia-poging zijn!  Er wordt veel gezongen en gedanst hier, wat een belangrijke vorm van ontspanning is. Het is een indrukwekkende tour, die ons een beter beeld geeft van het dagelijks leven in de grootste sloppenwijk van Manilla.

Woensdag 14 november

Vandaag starten we met een volle ochtend, we checken al meteen veel kinderen. Doordat het zo druk is, hebben we voor sommigen de volgorde omgedraaid. Zij starten met handhygiëne en tanden poetsen. Bij dit station wordt door lokale vrijwilligers met een film uitleg gegeven over deze onderwerpen. De kinderen beginnen met handen wassen, krijgen dan een maaltijd en sluiten af met tandenpoets-instructies. Ook deze dag zien we weer zo’n 150 kinderen.

Regelmatig komen er ook ‘special children’, kinderen met een beperking, bij onze checks. In ons team hebben we ook een fysiotherapeute, Christine. Zij kan veel kinderen zien en ouders / caretakers adviezen geven welke oefeningen ze kunnen doen of waar ze hun kind nog meer mee kunnen ondersteunen. Er is een jongetje wat bij Christine zowaar zijn eerste stapjes zet!! Een hele mooie toevoeging deze MCC-week!

‘s Avonds zijn we uitgenodigd door de Masons van de Mencius Lodge, hierbij zijn ook alle vrijwilligers aanwezig. Voor hen is dit het uitje van het jaar! Al bij binnenkomst in het restaurant staat de karaokemachine aan en wordt er al volop gezongen. Er komt van alles voorbij, van Queen, The Cranberries en Michael Jackson tot aan een optreden van de Spice Girls inclusief danspasjes, door vier van onze teamleden (we noemen hier geen namen 😉). Het is een goede avond voor teambuilding! Moe maar voldaan gaan we slapen. We zijn intussen over de helft van de check dagen, nog maar twee dagen te gaan!

Donderdag 15 november

Alweer de één na laatste check dag! De tijd vlieg voorbij hier. Ook deze dag loopt weer goed. We zien weer van alles voorbij komen vandaag. Zo is er een gezin met 5 kinderen waarvan meerdere TBC hebben, we kunnen de rest van het gezin verwijzen naar een TBC-kliniek voor verdere hulp. Zodat ook zij de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Vandaag zijn er speciaal voor de kinderen, caretakers en vrijwilligers (ja, ook voor ons!) masseurs gekomen om massages te geven. Één van de masseuses heeft een aantal jaar geleden als vrijwilliger geholpen bij deze missie, zij kende Yvonne nog en wilde op deze manier graag bijdragen aan de missie. Wat een luxe! We zijn deze dag dus best ontspannen geëindigd. Net buiten het hek van het evacuatiecentrum zijn elke dag kinderen aan het spelen. Daarnaast zwaaien ze enthousiast naar ons wanneer ze ons zien. Vandaag hebben wat kinderen ons Spice-Girls dansje van de karaoke-avond geleerd van Dominique en Nadia. Ze hebben er veel lol om samen. Of ze ons nu uitlachen of toelachen, we vinden het allemaal best!

Vrijdag 16 november

Bepakt en bezakt verlaten we onze slaappek deze ochtend en gaan met onze spullen voor de laatste keer richting Baseco. Het is te merken dat het een vrijdag is, het verkeer is drukker. Wanneer we bij het evacuatiecentrum komen, zitten er al zo’n 50 kinderen met ouders op ons te wachten. Voor de laatste keer wordt de medicatie in de apotheek uitgestald, leggen de artsen hun stethoscopen klaar, hangen we het meetlint op en leggen we de spullen voor de vingerprikjes klaar. Alle overgebleven meegebrachte kleding wordt nog even gesorteerd, om vandaag weg te kunnen geven. Dan beginnen we aan onze laatste check dag! Het is bezig in de ochtend, wat goed uitkomt, want in de middag hebben we nog wat afrondende klusjes op het programma staan. Iedereen is intussen helemaal ingewerkt op alle stations en het loopt als een trein, mooi om te zien hoe goed het carrousel werkt! Er is nog wat tijd voor handje-klap-spelletjes en het Spice Girls-dansje met de kinderen.

Nadat de laatste kinderen door het carrousel zijn, start het schoonmaken, opruimen en tellen van alle spullen. We hebben nog even wat stress om het grote gebit wat we als voorbeeld gebruiken, die ineens is verdwenen. Dan blijkt dat deze keurig ingepakt is door de vrijwilligers hier. Gelukkig komen we er op tijd achter en staan we straks weer met een mond vol tanden op Nederlandse bodem. Yvonne neemt intussen samen met Dokter Shirley en Conny (Bless the Children) de kinderen door die nog nazorg nodig hebben en wie dit gaat realiseren. Zo sluiten we alles netjes af.

De week wordt afgesloten met een slotceremonie, waarin iedereen bedankt wordt en de lokale vrijwilligers een certificaat ontvangen als dank voor hun inzet. Het is een mooie week geweest, met mooie samenwerkingen! Na het zingen van het Filipijnse volkslied, is het voor ons tijd om te gaan. Voor de laatste keer rijden we Baseco uit en zijn we net als alle andere dagen weer even stil en onder de indruk van de leefomstandigheden hier. Het is een indrukwekkende en intensieve week geweest, die ons veel heeft gebracht. We realiseren ons dat er helaas beperkingen zitten aan wat wij hier kunnen betekenen, maar zijn er ook allemaal van overtuigd dat we voor deze kinderen een klein verschil hebben gemaakt!

We gaan vanaf hier ieder weer onze eigen weg, een deel blijft nog wat langer en reist door. Een ander deel gaat weer terug naar Nederland. Kitso neemt haar ervaringen van deze week mee naar Zuid Afrika. Met de evaluatie zullen we elkaar weer zien! Ondanks de uitnodiging van Kitso dat we welkom zijn in Zuid Afrika, wordt het toch ergens in Nederland, met Kitso op bel-video!

Manila 2018