Missieblog Nepal Mude 2014

Vertrek naar Nepal!

Ondertussen is het zaterdag 22 november, is het met veel pijn en moeite gelukt om alle spullen in een grote flight bag XL te proppen en gaat het dan eindelijk echt beginnen!

Na alle voorbereidingen, bijeenkomsten, gesprekken, emailtjes, veeel tandenborstels uitpakken….medicatie geregel etc altijd weer het beste moment…echt op pad gaan!

Vanavond vliegen Iris, Hedwig, Nicky, Marielle en ik vanaf Dusseldorf met Etihad richting Kathmandu waar we morgen in de namiddag zullen zijn. De komende dagen komt dan de rest van het team aan.

…en Nepal zou Nepal niet zijn als er toch weer iets is: namelijk een hele grote conferentie…

The Eighteenth Summit of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is going to be hosted by Nepal in Kathmandu on November 26-27, 2014.

..en ik verheug me dus nu al op alle verkeerschaos en smog!

We houden jullie op de hoogte

Nepal Mude 2014

Dit jaar gaan we alweer voor de 4 keer naar Mude in Nepal. Nadat we de afgelopen maanden een aantal keer met Stichting Namaste Breda hebben overlegd, zijn er ook weer mooie plannen voor dit jaar. Via deze pagina zullen Iris en Ik je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en straks in Nepal zullen we ook probereren newsberichtjes en foto’s te plaatsen…als we ergens tussen het stof wifi tegen komen…

Ondertussen is ook ons team voor Mude 2014 compleet! Met 3 jeeps en 11 teamleden, zullen we wederom het stoffige pad op gaan om naar Mude af te reizen.

Nepal Mude 2014

Een aantal teamleden zijn direct aan de slag gegaan om fondsen te werven hetgeen een aantal leuke acties al heeft voortgebracht:

-tandenborstels verzamelen

Andere sponsoren voor tandenborstels zijn OralComp, Henry Schein en Tepe Mondhygiene producten bv.

– en een benifiet Potpourri bij Kafee de Buurvrouw

Nepal Mude 2014

Back in Kathmandu- 24 en 25 november 2014

Na een relatief relaxte vlucht dan eindelijk weer terug in Kathmandu waar het nog steeds stoffig en druk is…maar omdat de SAARC summit gehouden wordt, heeft de regering de afgelopen tijd 20 miljoen dollars uitgegeven om de straten en de stad een facelift te geven. En dat betekent bijna geen afval op straat en minder penetrante geuren….

Helaas betekent zo’n SAARC summit ook strikte veiligheidsmaatregelen etc. Vandaag (dinsdag 25 november) mogen bijvoorbeeld alleen auto’s met oneven nummerborden rijden en vanaf 9.30 tot 16 uur is het vliegveld afgesloten omdat dan de premiers van verschillende landen aankomen; ook is het haast onmogelijk om in de stadsdelen te komen waar de echte VIP’s verblijven.

Hopenlijk hebben de laatste 3 teamleden die nog aan moeten komen er niet teveel last van. Al heeft Annemieke al wat mogen meemaken op Abu Dhabi airport omdat door ernstige mist ter plaatste het vliegveld dicht ging en wij hier via internet meer informatie kregen dan zij bij de infobalie op de airport! Uiteindelijk na een vervlijf van 28 uur op Abu Dhabi airport toch gelukkig nog hier aangekomen alleen nog zonder baggage…

Gister een dagje geaclimatiseerd met een bezoekje aan de apentempel en gewoon wat rustig rondlopen. En nu zo aan de slag, naar het kinderziekenhuis, medicatie ophalen etc.

Als eerste zijn we naar het Ishan kinderziekenhuis in KTM geweest waar we nu voor het derde jaar komen. Altijd weer geweldig om hier te zijn, echt klein maar fijn. We worden altijd geweldig ontvangen door de directeur van het ziekenhuis en hebben ook dit keer weer de logistiek van de te verwijzen kinderen door genomen. En onder het motto MCC denkt met u mee, bieden we nu echt een totaal pakket aan voor deze kinderen. Een MCC pasje waarmee ze samen met 1 ouder naar KTM gaan. Hier worden ze dan opgewacht door Passang, onze vrouw in Kathmandu die ze helpt bij het vinden van een slaapplaats en ze ook bijstaat in het ziekenhuis als dat nodig is. Met dit pasje wordt alles in het ziekenhuis geregeld; van eerste diagnostiek, tot opname, operatie en medicatie en dit jaar zelfs het eten in de kantine. Brilant toch als deze directeur tegen je zegt, geweldig dat jullie alles betalen en mochten jullie er niet zijn en er is iets nodig dan regel ik dat. Vertrouw me maar. Daarna nog even in het ziekenhuis rond gekeken op de NICU en de PICU en om een indruk te geven wat ze hier doen in een gebouw dat van de buitenkant het uiterlijk heeft van de gemiddelde winkel in KTM, dit jaar ook de eerste Whipple operatie bij een kind.

Nepal Mude 2014

Medicatie kopen in Nepal doen we al jaren met behulp van  Prakash. Het is altijd hetzelfde riedeltje….aankomen…meneer en mevrouw de apotheker serieus kijkend achter een bureau in een kleine ruimte met overal pakketjes medicijen; alles is altijd bijna klaar; de stapels gaan naar buiten en worden geteld, de rekening ritueel opgesteld en dan hopen dat het mee valt met het eindbedrag….en dan is samen met het team het belangrijkste aan boord!!

Nepal Mude 2014 Nepal Mude 2014

Want ondertussen is iedereen in Kathmandu aangekomen en kunnen we echt aan de slag!

Klaar voor vertrek uit Kathmandu – 26 november 2014

De tas is weer gepakt en morgen op weg naar Mude.

Vanochtend zijn Iris en ik nog op zoek gegaan naar het Department for Health Services omdat Birkant onze man in Ishan hospital vertelde dat ze daar veel voorlichtingsmateriaal voor moeder en kind hadden. Nadat taxi 1 eigenlijk niet wist waar naar toe en ons ergens bij een roadblock eigenlijk non-verbaal uit zijn taxi keek, wist taxi 2 wel hoe er te komen. En het zag er van buiten veel belovende uit….

maar helaas door de Summit zijn 2 dagen alle overheidsgebouwen dicht. Dat was even balen. Maar goed toen maar monter door met taxi 2 naar Ishan om de nepaleese variant van plumpy nut op te halen. En om eerlijk te zijn waren we allebei een beetje kritisch; gister beloofd dat het er vandaag zou zijn…en het was toch Nepal maar Birkant bewees weer eens hoe betrouwbaar hij was want het stond gewoon keurig bij de apotheek klaar en betalen was nu nog niet nodig… we kwamen toch nog terug!

En vanaf 12 uur het team aan het werk gezet; boodschappen doen, kleding kopen voor Annemieke want tas nog steeds niet terecht en langzaam vulde de tuin zich met dozen water, wc-papier, een snelkookpan en allerlei tasjes. Daarna eindelijk met ons hele team een laatste normale avondmaaltijd gegeten en nu op naar de rijst en dalbath, noedelsop en oploskoffie!

Morgenochtend om 05.00 uur zijn de jeeps er en dan gaan we op pad. In Mude helaas geen wifi dus meer als we op de terug weg zijn!

 Na een geweldige week terug in busy Kathmandu! 6 december 2014

Ongeveer 10 dagen geleden vertrokken we s’ochtends vroeg stipt om 6.00 uur vanaf ons guesthouse richting het Oosten. Het was natuurlijk te mooi om waar te zijn…jeeps op tijd aanwezig..alles snel op de wagens geleden en op het afgesproken tijdstip op pad…want Nepal blijft Nepal…dus stonden we na een kwartier aan de rand van Kathmandu vast met een kapotte jeep (iets met de kopelling). Best een stressmomentje want een kwartier tot de nieuwe jeep erwas wan anderhalf uur Nederlandse tijd..Een avnontuur: jeep wegduwen met militairen omdat de straten elk moment afgezet konden worden voor de VIPS van de SAARC summit…maar uiteindelijk op pad.

Wel te laat bij de rivier in Gurmi waardoor we daar moesten overnachten maar gelukkig in een betere plek dan vorig jaar want veel minders zand en stof, 3 kamers en kraantje met water!

Nepal Mude 2014 Nepal Mude 2014 Nepal Mude 2014

Geweldig om weer terug te zijn op ons schooltje in de bergen met al die geweldige mensen die ons gewoon vrijwillig komen helpen als vertalers, als tandenpoetsjuf of gewoon om de inschrijving te regelen of koffie en thee te maken.

Het was een topweek! Een super team, een geweldige plek, fantastische helpers en vooral veel kinderen waar we iets voor hebben kunnen doen varierend van een een medical check, tot het trekken van rotte tanden en kiezen en het doorverwijzen van zieke kinderen naar ons ziekenhuis in Kathmandu. Soms koud, soms last van vieze wc’s, stinkende kleren, naar houtskool ruikend water of last van een overdaad aan rijst en veel aangrijpende verhalen van kinderen…maar ook geweldige momenten met kinderen, wandelingen in de omgeving, dankbare ouders, vrolijk spelende kinderen, en een fantastisch afscheid door de school!

Nepal Mude 2014

Bezoek Ishan ziekenhuis- maandag 8 december 2014

Vanochtend opnieuw in Ishan ziekenhuis geweest; het ziekenhuis waar wij alle kinderen vanaf Mude naar toe sturen die een medische behandeling nodig hebben. DIt is een prive kinderziekenhuis en dat betekent dat als het MCC potje van E500 op is wij alle kosten zelf moeten betalen. Dit jaar dankzij Marielle en Nicky en hun sponsoracties voor de missies gelukkig een budget van E2000 hiervoor. Hiervan konden we niet alleen het ziekenhuis betalen maar ook kosten van het vervoer van een kind met care-taker naar Kathmandu.

Bij aankomst zag ik al de vader van een van onze kindjes staan. Vorig jaar al ingestuurd met een ernstige botonsteking van zijn linker been en dit jaar werderom omdat de pijn terug was en hij ook een beenlengte verschil had gekregen. Als het goed is wordt hij over 4 dagen door een kinderorthopeed geopereerd!

Bij de polikliniek zaten twee van onze hartekindjes samen met hun ouders te wachten. Door Ishan doorgestuurd naar het hartziekenhuis in KTM voor controle en daar was alles stabiel. Dus de 2 vrolijke mannetjes konden samen met hun ouders en pillen voor een jaar terug naar Mude. Fantastisch was dat een moeder als bedank sjaaltjes voor ons mee had. Een ontroerend moment.

In totaal liggen er nog 3 kinderen opgenomen die allemaal nog een operatie nodig hebben. Gelukkig hebben wij dit allemaal kunnen regelen. En zo blij met de medisch directeur daar die gewoon tegen ons zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken en dat het met het geld ook allemaal goed komt. “Zolang er kinderen hier liggen zal ik 1 keer per week een sms sturen met een update”. Mooi.