Missieblog Oeganda Oyam 2023

Zaterdag 24 juni, reisdag

Zaterdagochtend 24 juni is bij het ontbijt in Entebbe het hele team compleet! Heel erg leuk om elkaar weer te zien.

Na het ontbijt op weg naar Lira, een rit van 8 uur. Onderweg naar Lira hebben we een afspraak bij het Mission Hospital, het ziekenhuis waar we vorig jaar een groot aantal kinderen naar hebben verwezen. Mooi ziekenhuis, waar veel kan aan diagnostiek en operaties. Na een gesprek met de directeur, krijgen we een rondleiding, en we zijn echt onder de indruk.

Aan het einde van de middag komen we aan in Lira, bij Lightforce lodge, een hostel van een Engelse NGO. Een bijzondere plek, hostel, miniboerderij en NGO in één. Na het eten nog even een spelletje, en daarna op tijd naar bed.

Zondag 25 juni, voorbereiding

Vandaag een voorbereidingsdagje. Eerst een wandeling met het hele team door de omgeving, na het vele reizen van de afgelopen dagen. Een mooie wandeling door het buitengebied van Lira.
Daarna de medicatie tellen en tassen voorbereiden. Er is dit jaar heel veel extra’s meegenomen door de teamleden, kinderkleding, klamboes, stickers, ballen en armbandjes, super fijn want het is hier hard nodig.

Laat in de middag kwam Juliet van onze lokale partner nog even haar zoontje van 2 weken oud laten nakijken door de artsen, fijn dat er tijd was om dat voor haar te kunnen doen.

Een hele lekkere dag vandaag, wat een fijn team!

We werken de komende dagen op 6 verschillende plekken, met morgen de verste plek, 1,5 uur rijden, dus morgen gaan we al heel vroeg weg. Iedereen vroeg naar bed vandaag, heel veel zin in morgen.

Maandag 26 juni, Check dag 1

Vandaag de eerste checkdag, alleen al om er te komen een avontuur. Eerste een uur over de normale weg, daarna via smalle zandpaden, met veel kuilen en modder naar de school. Als we aankomen staat de tent voor de wachtrij al klaar, maar is nog leeg.

Even kijken hoe we de stations willen neerzetten, nog even een puzzel, want de klaslokalen zijn te donker en warm, buiten staat een grote boom met schaduw, maar daar passen we ook niet allemaal onder. Uiteindelijk staat alles en kunnen we starten want de eerste ouders met kids zijn gearriveerd. Heel veel moeders, met kleine kinderen, moeders vaak kleurrijk, kinderen ook vaak in slechte kleding en blote voeten.

We hebben vandaag 147 kinderen gezien, veel malaria, bloedarmoede en verschillende infecties. Ook 1 kindje met tuberculose, die vandaag door het health Centre op ons verzoek werd getest en van medicatie werd voorzien. Ook een paar kinderen doorgestuurd voor verdere diagnostiek en behandeling, wat later door LTP wordt opgepakt. Bijna een uitzondering als er vandaag een “GB” geen bijzonderheden, of “Healthy”, op het formulier stond geschreven.

Een hoogtepunt vandaag is dat het nieuwe voorlichtingsmateriaal voor tandenpoetsen en hygiëne goed gebruikt wordt. Een van de vertalers zorgt ervoor dat alle moeders en kinderen blijven luisteren naar haar verhaal over tandenpoetsen en handenwassen en worden daarna beloond met een tandenborstel en zeep.

Een hele mooie eerste dag, met een hardwerkend team, dat tot half 3 in de middag moest wachten op de lunch, omdat de dame die onze lunch verzorgde ons helaas niet kon vinden. Het loopt natuurlijk nooit allemaal helemaal soepel….

Dinsdag 27 juni, Checkdag 2

Vandaag werken we op Amido Primary school, en als we aankomen zijn er nog geen ouders met kinderen helaas. Het heeft de afgelopen dagen geregend, dus de moeders werken in de ochtend op het land. Ook belangrijk dat ze straks voedsel en inkomsten hebben natuurlijk. We wachten af, en vanaf 11 uur komen ze in grote groepen; zoveel zelfs dat we aan het begin van de middag helaas ongeveer 100 kinderen weg moeten sturen.

Veel bijzondere verhalen, een grootmoeder die voor 7 kinderen zorgt, 1 kind gaat met spoed met de bus naar het ziekenhuis in Gulu (2 uur rijden), 1 kind gaat per motor naar het mission hospital en 4 kinderen zullen later nog opgevolgd worden. We delen ook veel kleertjes, onderbroekjes en dekentjes uit vandaag, het is hard nodig.

We werken langer door dan bedacht, en zijn net voor het donker, moe maar voldaan thuis.

Woensdag 28 juni, checkdag 3

Vannacht worden we wakker van de harde regen en heftig onweer. De teamleden in de huisjes zonder rietendak, maar met golfplatendak doen geen oog dicht, wat een herrie. Als we vertrekken bij de lodge regent t nog steeds. Het is vandaag gelukkig een landelijke vrije dag, dus de school waar we heen gaan wordt niet gebruikt, dus we zijn vrij om veel lokalen te gebruiken.

Bij aankomst is ‘t nog rustig, maar dat hadden we ondertussen wel verwacht.

We zien vandaag 164 kinderen. Twee kids gaan direct naar een ziekenhuis huis, een kindje met een waterhoofdje met een verstopte drain, een ander kind met een nog onbekende aandoening, het jongetje kan sinds een paar weken ineens niet meer lopen. Opvallend veel kinderen met een waterhoofd vandaag, we hebben er 6 gezien vandaag. Ook een paar kinderen die we doorsturen voor meer diagnostiek, HIV en TB.

De laatste kinderen die we zien nemen meer tijd in beslag dan we hoopten, waardoor we pas om 19.30 thuis zijn.

Donderdag 29 juni, checkdag 4

Vandaag gaan we naar Atop, bijna 2 uur rijden dus vroeg op.

Het is een dag van pieken en dalen, we zien een paar kinderen terug van vorig jaar, en met de meeste gaat het echt goed. Heel fijn om hen zo te zien. We zien 120 kinderen vandaag, vooral omdat we een keer wat eerder thuis willen zijn. Een paar kinderen gaan direct naar het ziekenhuis vandaag met de boda boda, de motor taxi, anderen volgen later. Helaas krijgen we in de loop van de middag bericht dat er een kindje overleden is. We zijn als team onder de indruk, wat een verdriet voor de familie, machteloosheid door het gebrek aan een goed zorgsysteem in dit gebied, maar vooral er ook van bewust dat we zoveel wél kunnen doen, veel kinderen wel een toekomst kunnen bieden, en dat we een fijn team hebben.

Vrijdag 30 juni, Checkdag 5

De 5de checkdag begint met onweer en regen, als we in Agulurude aankomen is het net droog. We zijn vandaag weer op een school, de laatste school van deze week. Bij aankomst staan er al moeders en kinderen te wachten.

Een drukke dag vandaag, naast de kinderen die we checken lopen er zoveel schoolkinderen rond! Ze krijgen hier een schoollunch, en LTP is een schooltuin project gestart om groenten aan de maaltijd toe te voegen, met de aubergine en tomaten planten achter de school.

Na ongeveer 135 kinderen stoppen we. Weer zoveel zieke kinderen, en helaas moeten we een waarschijnlijk even groot aantal wegsturen. Als we thuis zijn begint het te regenen en onweren, het regent zo hard dat bij een aantal kamers het water naar binnen loopt. Ook in de medicatie opslag, maar we zijn net op tijd om alles omhoog te zetten.

Checkdag 5 bleek een onrustige dag, deze keer vooral door het weer.

Zaterdag 1 juli, Checkdag 6

Om 7 uur rijden we weg voor al weer de laatste halve werkdag, deze keer bij het Health Centre.
Als we anderhalf uur later aankomen staat er al veel moeders en kinderen. Een deel daarvan hebben we al eerder gezien, we hebben hen gevraagd om vandaag terug te komen, om de kinderen nog een keer te beoordelen of om ze te linken aan het Health Centre, omdat ze getest moeten worden op HIV, Tuberculose of sikkelcel. We checken vandaag ongeveer 80 kinderen.

Halverwege de middag zijn we klaar, we nemen afscheid van onze vertalers en rijden terug naar huis. Thuis nog alles schoonmaken, tellen en inpakken, napraten met de lokale partner en de evaluatie met het team.

Korte samenvatting van een mooie week:
Wat een fijn team, goede en betrokken vertalers, veel regen, 820 kinderen gezien, waarvan er heel veel echt ziek waren, 21 verwijzingen naar het ziekenhuis die we de komende weken zullen opvolgen, 8 kinderen die al in het ziekenhuis zijn. En natuurlijk ook moeilijke momenten deze week, die we in het team met elkaar goed konden opvangen. Al met al een hele bijzondere en intense week.