Partner FTK in Tanzania organiseert zelf succesvol Medical Camp

Tanzania Mikocheni 2015

In Tanzania werkten we samen met de lokale organisatie FT Kilimanjaro, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse organisatie FEMI en de lokale suikerrietplantage en suikerfabriek TPC. De afgelopen jaren is er gewerkt aan de overdracht van de MCC carrousel aan de medewerkers van FTK en aan een groep van lokale artsen. In 2017 werden de posten registratie, meten/wegen en Hb controle geheel door FTK verzorgd. Drie Tanzaniaanse dokters werkten mee als zelfstandige dokters in de carrousel. Voor 2018 was gepland een laatste missie uit te voeren, met nog meer focus op overdracht en zelfstandige uitvoering door FTK van het “medical camp” in Mikocheni.

Helaas kon de missie in 2018 niet worden uitgevoerd. Door problemen op lokaal politiek niveau kregen we geen toestemming gekregen om een “medical camp” uit te voeren.Maar het mooie is dat daarmee de “medical camps” in de regio absoluut niet ten einde zijn. In februari 2018 heeft FTK in een andere regio een eigen “medical camp” kunnen uitvoeren, wat een groot succes was. 574 kinderen zijn gecheckt: met registratie, meet/weeg station, Hb prik, 5 Tanzaniaanse dokters, een apotheek en een station voor educatie. Hiermee heeft FTK laten zien dat ze zelf de “medical camps” kunnen uitvoeren, en heeft MCC zichzelf overbodig gemaakt.

De missies in Tanzania waren altijd een bijzondere ervaring. Intensieve samenwerking tussen MCC en het grote team lokale team. Naast het lokale team van FTK wat bestond uit helpers, vertalers en coördinatoren, ook veel samenwerking met externe partners, zoals gezondheidswerkers uit de dorpen, TPC ziekenhuis, KCMC ziekenhuis in Moshi en met CCBRT. Een onmisbare schakel voor MCC was de lokale partner FTK, vanwege de een cruciale rol in de overdracht, de voorbereiding, maar vooral ook in de nazorg en opvolging van adviezen. In het bijzonder willen we Gerbert Rieks, team FTK, Harry Mwerinde en Stella Mserekia bedanken voor hun tomeloze inzet en energie tijdens de missies in de afgelopen jaren. Ook willen we de verschillende MCC teams die de afgelopen jaren zich hebben ingezet in Mikocheni (en eerder nog in Mtakuja) bedanken. Mede dankzij hun inzet kunnen er nu zelfstandige “medical camps” uitgevoerd worden, iets waar we als MCC erg trots op zijn.

Eryn Liem

Iris van de Gevel