Missieblog India Kolkata 2015

Welkom bij het dagboek van de MCC missie Kolkata 2015. Met trots en vreugde delen wij graag onze ervaringen en gebeurtenissen met jullie via dit dagboek. In het dagboek kunt u in het kort lezen hoe onze dagen eruit zagen en wat onze hoogte en diepte punten waren. En omdat foto’s soms meer zeggen dan woorden hebben we een aantal leuke foto’s toegevoegd.

India Kolkata 2015

Ons MCC team bestond dit jaar uit ( vanaf boven van links naar rechts): Doutsen Hoekstra, Claasje van der Schelling-van der Zwet, Michael Roesler, Roelof van Ewijk, Renée van Hoof, Gé-Ann Kuiper, Cindy Braaksma, Nicole Buurma , Arefa Temar, Ilse Westerbeek, Mina Zamaray, Caroline de Wit. Maar zonder Dokter Chandra, Tapolina en Diradj en al die vrijwilligsters zou deze missie niet mogelijk zijn, dus heel veel dank aan hun hulp, inzet en ongelofelijke medewerking.

India Kolkata 2015

25 april 2015: Dagje Kolkata

Na verschillende vliegdata en routes, verzamelden we in het Highland Inn hotel in Kolkata. Het was fijn om het team bij elkaar te zien. Echter waren we toen nog niet compleet, Doutsen en Gé-Ann zouden namelijk later aansluiten. De dag begon met de grote levering van de tandenborstels die Doutsen had geregeld 🙂 . Na de tandenborstels betaald te hebben zijn Roelof en Ilse achter de medicijnen aangegaan, en zijn wij (Michael, Caroline, Nicole, Renée, Mina, Claasje, Cindy, Arefa) Kolkata in gegaan. Renée met haar Lonely Planet als gids, bracht ons naar de beruchte Kaligath Tempel in Kolkata. Daar aangekomen kwam er al snel een gids op ons af die ons een rondleiding in en rond de tempel gaf. Omdat de tempel een hele heilige plek voor ze was moesten we onze schoenen uit doen, wat best raar en vies aanvoelde. Toen we eenmaal richting hun God gingen werd het steeds drukker en drukker. Mensen waren tegen elkaar aangedrukt en alles ging heel snel. Wij kregen maar 1 sec om hun God te zien, en moesten vervolgens doorlopen. Na alles in en rond de tempel gezien te hebben gingen we het straatje op waar de tempel stond. Daar zagen we opeens vrouwen op de grond liggen. Ze waren bezig met een ritueel om hun God te aanbidden en te bedanken. Het ritueel hield is dat ze 16 km lang over straat moesten lopen en liggen om hun God te bedanken dat Hij hun wensen had vervuld. Na deze heftige gebeurtenissen gingen we de markt op waar we snel wat hebben gegeten. Cindy en Claasje gingen hierna weg om te helpen met de medicijnen. Wij gingen verder naar de bloemenmarkt die door de regen erg drassig en modderig was maar nog wel leuk om te zien. Voordat we met zijn allen zouden eten in zijn we nog even snel een park in geweest. Tijdens het etentje, waar ook Doutsen nu bij was, hebben we nog verder kennis gemaakt met elkaar en gepraat over hoe we geholpen kunnen worden in stress situaties. Dit was erg fijn omdat we nu van ieder wisten wat we moesten doen als hij of zij in de stress raakte. Helaas kregen we ook te horen dat Gé-Ann in Nepal vast zat vanwege de gruwelijke aardbeving die dezelfde dag daar plaats vond 🙁 .

India Kolkata 2015

26 april 2015: Op naar Diamond Harbour

De dag begon met het inpakken en verzamelen van onze tassen bij de receptie. We aten een ontbijtje en maakten kennis met Dokter Chandra, Tapolina en Diradj. Ook maakten we een geldpotje zodat we vanaf nu alle gezamenlijke kosten uit die pot konden betalen. Na het inladen van al onze bagage, de tandenborstels en de medicijnen begonnen we met een leuke en gezellige busreis naar Diamond Harbour. Ilse en Doutsen zijn met de taxi naar het vliegveld gereden om Gé-Ann op te halen die gelukkig heel snel een vliegtuig vanuit Nepal naar Kathmandu kon nemen. Bijna aangekomen bij onze thuisbasis voor de missie hadden we nog een klein obstakeltje. Onze bus kon niet onder de Bamboe palen door, maar gelukkig hadden we een sterke man (Roelof) onder ons die ze gewoon omhoog tilde zodat de bus er onderdoor kon. Eenmaal aangekomen, tegelijkertijd met ons Ilse, Doutsen en Gé-Ann, laadden we de bus uit en keken even rond in en om het hotel, wat er echt prachtig uit zag. We hebben zelfs een zwembad (die nu nog wel beetje vies is ) :p . Hopelijk wordt die nog schoon gemaakt. Na de korte verkenning van de omgeving kregen we onze kamer sleutels en stationeerden we ons in het hotel. Na wat uitgerust te hebben zijn we aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor de missie. Een groep van ons heeft alle stations voorbereid, wat inhield dat we alle spullen voor elk station bij elkaar verzamelden en in een grote tas deden. Een andere groep was bezig met alle tandenborstels uit de verpakking te halen. Dit was nodig omdat we bang waren dat de tandenborstels anders verkocht zouden worden. Verder was een andere groep bezig met de medicijnen in kleinere verpakkingen te doen en ze door te geven aan de laatste groep die alle medicijnen telde en klaar legde voor de missie. Na deze voorbereidingen hebben we met zijn allen gegeten en zijn hebben daarna alle stations nog even doorgenomen. Vervolgens hebben we de indeling voor de stations gemaakt en als laatste nog even geoefend om bloed te prikken. Dit was voor sommigen best spannend. We zijn nu allemaal klaar voor de missie en hebben er super veel zin. 🙂  🙂  🙂  🙂  🙂  🙂

27 april 2015: Missie dag 1

07:15 ontbeten en meteen daarna onze jeeps ingeladen en richting de eerste school gereden. We zagen dichtbij de school al kinderen die onderweg waren naar de school en er waren best veel kinderen al op school toen wij aankwamen. Eenmaal aangekomen kregen we een heerlijk welkomstritueel van de kinderen en de docenten van de school, die overigens ook onze vrijwilligers waren. We kregen allemaal een ‘Tikha’ , een stipje op onze voorhoofd, wat bedoeld was om ons een goede, fijne en succesvolle dag te wensen. Vervolgens kregen we een super schattige dansvoorstelling van een aantal kinderen die daarvoor speciale kleding en make-up hadden. Na de rituelen en voorstelling ging iedereen zijn eigen station klaar zetten en al snel begon onze eerste missie dag. Omdat het de eerste dag was wisten we nog niet zo goed wat te verwachten en lieten alles gewoon op ons afkomen. De dag verliep erg goed, we kregen tussendoor thee en koekjes van de vrijwilligsters en tussen de middag een heerlijke lunch. Aan het einde van de dag gingen we met zijn allen (wij en alle vrijwilligsters) in een kring staan en kort de dag afsluiten. Terug in het hotel hebben we eerst heerlijk Indiaas gegeten en gingen daarna een dag evaluatie doen. Tijdens de evaluatie noemt iedereen zijn hoogtepunten op en zo delen we elke dag wat we meemaken. Een aantal dieptepunten van de dag waren: Soms beetje onzekerheid over hoe en wat (station dokteren); De vele caries (gele onverzorgde tanden met gaten) van de kinderen; Kinderen eten veel Junk Food; We hoorden dat een groot deel van de anti-worm tabletten van vorig jaar niet gebruikt waren; Een enkele pijnlijke rug voor sommige dokters omdat ze naar de kinderen toe moesten buigen; Het twee keer moeten prikken van de kinderen omdat de eerste meting te laag was. Een aantal hoogtepunten van de dag waren: Goeie vertaalsters; Fantastische dag en ervaring; Hard werken (heel anders dan op de poli); Ouders die meekeken; Vrijwilligsters die een station snel onder de knie hadden (station meten en wegen) en die het op gegeven moment overnamen; Ontvangst en dansvoorstelling; Diradj die veel geregeld heeft; Een soepele dag! Na de evaluatie hebben we oplossingen bedacht voor sommigen van genoemde dieptepunten en alles weer voorbereid voor de volgende dag. Het was een goede eerste dag waarin we veel hebben geleerd. Dit gaan we zeker toepassen in de volgende dagen.

India Kolkata 2015

28 april 2015: Missie dag 2

Deze dag begon eigenlijk hetzelfde als de vorige. Heel vroeg ontbijten en meteen richting de school. We wilden altijd zo vroeg mogelijk daar zijn zodat we zoveel mogelijk kinderen zouden kunnen checken. En omdat we nu wat meer ervaring hadden konden we snel opbouwen en starten. Ook vandaag ging super goed. Er waren hier en daar wat veranderingen uitgevoerd in de verdeling over de stations, behalve de artsen die bij hun eigen station bleven. Dokter Chandra, Ilse en Roelof zorgden in de tussentijd voor een goede doorstroom, zodat er geen opstoppingen plaatsvonden. Ilse en Roelof begonnen ook alvast alle formulieren van de afgelopen dag in de computer te zetten en deelden ontlasting potjes uit voor ontlasting onderzoek naar wormen en parasieten . Verder werd het station meten en wegen geheel overgenomen door de vrijwilligsters, wel bleven we alles in de gaten houden. Tapolina en Diradj hielpen waar nodig was, en ze zorgden ervoor dat we op tijd zouden kunnen lunchen. Uiteindelijk sloten we ook deze dag af in een kring, waar we kort de afgelopen twee dagen evalueerden en elkaar bedankten. Opnieuw werd de dag afgesloten met een heerlijke Indiase maaltijd en een lekkere mango blossem zijn we na het eten weer de dagevaluatie gaan doen. Dieptepunten van de dag: Dat we te horen kregen dat er stakingen zijn vanwege de verkiezingen en dat we daardoor donderdag (30 april niet konden checken). Hierdoor moeten we de tweede school in één dag checken in plaats van twee. Verder dat Mina niet lekker is, en dat er duidelijk verschil te zien was in de uniformen van de kinderen. Sommigen hadden hele nette en schone en anderen hele oude. Hoogtepunten van de dag waren: Meer rust; Kindje dat een bril op kreeg en opeens veeeeel beter kon zien; Ouders die zich bewust zijn van de caries van hun kinderen; Het hebben van dezelfde vrijwilligsters was fijn; Veel positief veranderd; Ontlasting potjes snel weer terug ontvangen; Alles ging heel smooth; mensen waarbij extra bloedonderzoek verricht moest worden kwamen echt opdagen.

Na de evaluatie hebben goeie en strategische plannen gemaakt voor 29 april zodat we zoveel mogelijk kinderen kunnen checken. We hebben ons mentaal voorbereid op een hele drukke dag en hebben er eigenlijk heel erg zin in, want ja het is toch wel weer een uitdaging.

India Kolkata 2015

29 april 2015: Missie dag 3

Afgelopen nacht hebben we ervoor gezorgd dat we nog eerder konden ontbijten, al om 07:00u, zodat we echt vroeg weg konden gaan. Alhoewel dr Chandra, tapolina en Diraj het wel heel vroeg vonden, stond en zij ook stipt om 7:00u klaar. De school van vandaag ligt in een hele mooie omgeving, en ook vandaag zien we bij aankomst dat er al kinderen aan het wachten zijn. We werden weer ontvangen met een prachtig ritueel en zang. We hebben snel de stations opgezet in de volgende opstelling: Alle artsen bij het station van de artsen. Drie i.p.v. twee van ons bij de apotheek. Drie bloedprik tafels in plaats van twee en hierbij zaten twee van ons aan twee tafels en twee vrijwilligsters bij de andere tafel. Zij hadden in de afgelopen dagen geleerd hoe ze moesten prikken en wat de uitkomst inhield. Verder waren de stations meten & wegen en tandenpoetsen geheel uitgevoerd door de vrijwilligsters. Het was een drukke dag waarin alles wel lekker snel en soepel verliep. Iedereen was ook steeds verbaasd bij het noemen van het aantal kinderen die we al hadden gecheckt. In de middag werd duidelijk dat alle ouders van de volgende dag ook deze dag al kwamen en er vanuit gingen dat iedereen gezien zou worden. Om alle kinderen te kunnen zien hebben we ook goed pauze genomen en door het dorp gewandeld. Uiteindelijk zijn we doorgegaan tot we elk kind hadden gecheckt en aandacht hadden gegeven en dat waren er uiteindelijk 373. Terwijl het begon te schemeren ruimden we alles op en bedankten elkaar weer in een kring. Iedereen was super trots en dat mocht ook wel na zo een mooie en drukke dag. Terug in het hotel hebben we weer heerlijk gegeten en deden meteen daarna de evaluatie. Dieptepunten: We hadden niet verwacht zoveel kinderen te zien, dus een aantal kinderen moeten helaas hun medicatie nog krijgen (geregeld is dat zij dit later krijgen); Drukke wachtrijen; Veel zieke kinderen; Armoede goed te zien; Door de drukte de kinderen aan het einde van de dag niet zoveel aandacht kunnen geven als de dagen ervoor. Hoogtepunten: De plek om de school was super mooi; Goede opstelling; Iedereen die gekomen was is geholpen; Lekker doorgewerkt; Veel gedaan; Zonnebloemvelden; dag was minder zwaar dan verwacht; Fantastisch teamwerk met het MCC team en alle lokale vrijwilligers; Bellen blazen met de kinderen, kinderen die brillen op kregen met het mooie oogonderzoeksbord dat Renée geregeld had. Na de evaluatie hebben we voldaan genoten van een lekker drankje en meegezongen meteen aantal andere lokale gasten van het hotel. Inmiddels zijn we helemaal ingeburgerd in de nieuwste Bollywood songs en dansjes.

India Kolkata 2015

30 april 2015: Vrije dag

Deze dag was voor iedereen anders. Sommigen waren om 08:00 al wakker en waren al aan het ontbijten en aan het genieten van hun vrije dag , terwijl anderen nog heerlijk in hun bed lagen en pas rond de middag de kamer uit kwamen. Heel toevallig en gelukkig werd het zwembad vandaag schoongemaakt en hier werd natuurlijk goed gebruik van gemaakt. Sommigen van ons hebben gezwommen, langs het zwembad een dutje gedaan, en anderen lagen heerlijk bij het zwembad een tijdschrift te lezen en bij te kleuren van de heerlijke zon. Vanwege de stakingen werd ons geadviseerd niet naar buiten te gaan wegens mogelijk gevaar. Iedereen had hier begrip voor en vermaakte zich wel in het hotel. Rond 18:00 hoorden we dat het best rustig was op de straten en tegen die tijd hadden de meeste wel zin om even de straat op te gaan. Voor de veiligheid zijn we met de hele groep samen gegaan, inclusief Dokter Chandra, Tapolina en Diradj. We zijn eerst naar een apotheek geweest omdat we nog een aantal spullen nodig hadden, zoals bijvoorbeeld extra pleisters. Daarna zijn we een aantal winkeltjes in geweest waar sommigen van ons, met de hulp van Dokter Chandra die voor ons ging afdingen, sarees hebben gekocht. Niet veel winkeltjes waren open waardoor we al snel weer terug gingen naar het hotel. Terug in het hotel zijn we weer aan de slag gegaan voor de voorbereiding van morgen. Voor morgen staan workshops in de planning, waarin we het met de vrijwilligsters gaan hebben over hygiëne, voeding en caries. We hebben deze in een groepje van zes besproken/ ontworpen en voorbereid. Verder was het nog steeds heel noodzakelijk dat alle registratieformulieren van de kinderen, van alle dagen, zoveel mogelijk in de computer werden gezet. Al met al was het een heerlijke rustdag die we allemaal wel goed konden gebruiken.

1 mei 2015: Missie dag 4

Vanochtend voordat we vertrokken kregen we opeens te horen dat we andere kamers kregen i.v.m. dubbele boekingen. We moesten onze kamersleutels inleveren en onze bagage in een kamer verzamelen. Dit vonden wij allemaal erg vervelend maar het kon niet anders. Binnen 5 min, ja echt, hadden we alles ingepakt en vertrokken richting de school. In vergelijking met de andere dagen was het vandaag erg warm. Nog voordat we de school hadden bereikt waren de meeste van ons helemaal nat van het zweet. Ook vandaag kregen we bij aankomst een warm welkom waarbij vele vrijwilligsters en kinderen bij de opening van de school klaarstonden op ons een Tikha te geven. Sommige van de vrijwilligsters werden zelfs emotioneel toen we de school binnen traden. Na het welkom gingen we al snel aan de slag. De vrijwilligsters hadden alle stations voor een groot deel al opgezet, we hoefden alleen onze eigen spullen uit te pakken. De checks gingen vandaag ook erg goed. Een van de reden hiervoor was dat we nu allemaal meer ervaring hadden met de stations en wisten wat we konden verwachten. Rond ongeveer 15:00 zijn we met bijna alle vrijwilligsters begonnen met de workshops. We hadden drie groepen gemaakt die bestonden uit twee van ons en ongeveer tien van hen. Ondertussen gingen de checks gewoon door. Op sommige stations waren een of twee vrijwilligsters achtergebleven om de laatste kinderen te zien. De workshops waren erg leuk en nuttig en hebben ons veel extra informatie geleverd en de leraren waren enorm enthousiast. Terug in het hotel, na een goeie maar warme dag, hebben we de dag evaluatie gedaan. En uiteraard werd er weer heerlijk gegeten en stonden de mangolblossems weer klaar. Er waren minder dieptepunten vandaag. Het was wel erg warm, maar de kokosnoot halverwege de middag maakte alles goed en even waren de pleisters op, maar gelukkig werden daar meteen oplossingen voor gevonden. Hoogtepunten: De workshops waren ontzettend leuk met een enorm goede kennisuitwisseling; De kennis van de vrijwilligsters was hartstikke goed: ze wisten namelijk al heel veel en hadden veel opgestoken tijdens de week (en dat wilden ze graag laten zien, zo trots ware ze); Gezonde(re) kinderen; Goed verloop van de dag.

India Kolkata 2015

2 mei 2015: Missie dag 5

Onze laatste checkdag. Alles ingepakt verzamelden we onze bagage in het hotel, want de jeeps zouden deze later op de dag ophalen. Ook vandaag was het erg warm. Onderweg naar de school kochten we drie bloemenkettingen voor Dokter Chandra, Tapolina en Diradj om ze aan het einde van de dag om hun te doen. Een bloemenketting om doen bij iemand toont erg veel respect en waardering. Omdat we vandaag terug zouden rijden naar Kolkata hebben we tot ongeveer 14:00 gecheckt. Tijdens de Checks was er ook iemand van de lokale krant die onze missie graag in de krant wilde zetten. Caroline kreeg de opdracht om foto’s te maken en op te sturen naar de redactie. Tegen het einde aan begonnen we langzamerhand op te ruimen. Vele vrijwilligsters wilden graag met ons op de foto, dus we hebben toen ook heel veel foto’s met ze gemaakt. Na alles echt opgeruimd te hebben zijn we met zijn allen in een kring gaan staan waar Ilse en Roelof een speech gaven. Tijdens de speech gaven we de vrijwilligsters een Certificaat en diegene die de hele week bij ons waren een souvenier uit Nederland. Ook Tapolina bedankte ons en alle vrijwilligsters in haar warme speech. Hierna hebben we alles ingeladen in de jeeps en nog een laatste foto gemaakt met alle vrijwilligsters voor de school. De terugreis naar Kolkata ging erg goed, we gingen terug met de jeeps in plaats van de grote bus. In Kolkata hebben we met zijn allen gedineerd en een grote evaluatie gedaan over de hele Missie. Kort samengevat hebben we met zijn allen vele mooie ervaringen opgedaan, veel geleerd en we zouden allemaal weer zo een missie willen doen. Wat een topteam samen met alle lokale vrijwilligers was dit. Na de evaluatie gingen sommigen van ons weer in het Highland Inn hotel slapen en anderen hadden een iets luxer hotel omdat ze even lekker wilden bijkomen. Hierna ging iedereen weer zijn eigen weg, terug naar Nederland met enorm warme herinneringen aan een zeer geslaagde missie.

India Kolkata 2015