Nazorg: James Bryan Monreal

Filipijne Manilla 2015

James Bryan is een jongen van bijna 2 jaar oud. Hij kwam bij de checks, omdat hij ziek was. Nadat hij geprikt was verslechterde hij acuut en zagen wij een jongen met ernstig zuurstofgebrek die buiten bewustzijn was. Hij was ernstig benauwdheid, onrustig en had blauw-zwart verkleurde handen en voeten. Door middel van een hele goede samenwerking kon een eerste behandeling in st. Martin de Porres gestart worden. Naar aanleiding van vorig jaar is er inmiddels altijd zuurstof aanwezig op de locatie in Manila, zodat er bij acuut benauwde of acuut zieke kinderen zuurstof gegeven kan worden. James was hard aan het werken en terwijl hij medicatie kreeg voor een astma aanval, een longontsteking kreeg hij ook een infuus en behandeling met vocht om te proberen zijn bloedsomloop te verbeteren.

James Bryan bleek een aangeboren hartafwijking te hebben (een tetralogy van Fallot). Een aandoening waarbij er op het moment dat wij hem zagen bijna geen bloed via de longen ging, maar al het bloed zuurstofarm door een gat in het hart ging en zo kwam er geen zuurstof in zijn bloedsomloop. Na het opstarten van de eerste behandeling is hij vervoerd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis was op dat moment geen intensive care behandeling mogelijk, omdat de intensive care dicht was. Het was mogelijk om hem te beademen, maar dan zouden ouders hem zelf moeten beademen met een ballon, met alle mogelijke complicaties. In het ziekenhuis hebben wij hem samen met lokale artsen en hulp van de connecties van St. Martin de Porres gestabiliseerd en langzaam herstelde hij. Hij herstelde zodanig dat hij na 7 uur duidelijk beter was en zelfs zijn ogen open deed en dorst had. Hij dronk gulzig zijn fles leeg, wat ons erg geruststelde.

Na een nacht opname op de intensive care en nog twee dagen in het ziekenhuis kon hij naar huis. De echo van zijn hart laat zien dat hij goed te opereren is en dat dat ook op korte termijn nodig is, omdat zo’n aanval het risico op overlijden met zich meebrengt. De operatie zal op korte termijn kunnen plaatsvinden.