Missieblog Kenia Bomani 2019

Medical Checks for Children is terug in Kenia, ditmaal in Bomani voor  één exploratieve missie.  De missie, in samenwerking met North Coast Medical Training College (NCMT), loopt van 1 juli t/m 7 juli en de missieleden zullen ons via dit blog op de hoogte blijven houden van hun belevenissen.

Zondag 30 juni

Het is zover! De exploratieve missie naar Kenia Bomani is van start gegaan. We zijn er klaar voor: De tassen zijn gepakt, de tandenborstels zijn uitgezocht en de pillen zijn geteld. We hebben de regio vandaag alvast een klein beetje verkend door een bezoek aan de lokale partner te brengen. Samen met de studenten van het North Coast Medical Training College zullen we de komende week gaan kijken hoe het met de gezondheid van de kinderen in de omgeving is gesteld. Met veel enthousiasme werd er vanmiddag met elkaar kennis gemaakt en kennis gedeeld. Met veel nieuwsgierigheid en een beetje gezonde spanning kijken we uit naar morgen.. Let the checks begin!

Woensdag 3 juli

De checks zijn inmiddels in volle gang! De tussenstand: 3 dagen, 3 lokaties, ruim 425 kinderen. De MCC caroussel draait op volle touren, met de enthousiaste hulp van de studenten en medewerkers van NCMTC. We beginnen een goed beeld te krijgen van de problematiek: ondervoeding, ringworm, anemie, malaria en luchtweginfecties.

We hebben met de lokale partner inmiddels een ‘minilaboratorium’ kunnen opzetten om zo op locatie malaria, sikkelcelziekte en bilharzia te kunnen diagnosticeren. Daarnaast is er een goed lopend vaccinatieprogramma aan de missie gekoppeld, mooi initiatief. En nu op naar de tweede helft van de missie, er valt nog genoeg te exploreren!

Vrijdag 5 juli

De missie is in volle gang! Zieke, gehandicapte en gewonde kinderen; er zijn er veel van langsgekomen in de afgelopen dagen.

Dat de middelen hier beperkt zijn, is ons duidelijk geworden. Een meisje met verdenking hersenvliesontsteking kunnen we de eerste gift antibiotica geven, maar de rit naar het ziekenhuis duurt ruim twee uur. Voor de familie niet haalbaar, dus volgt observatie op de lokale zusterspost. Voor een ernstig gehandicapte jongen zijn er geen mogelijkheden tot fysiotherapie, dagbesteding of een rolstoel.

Gelukkig zien we ook gezonde, vrolijke en dappere kinderen: complimenten aan de families dat dit hen in deze omstandigheden lukt!

Vandaag is de laatste checkdag alweer. Nog een keer knallen, vandaag wordt de grootste drukte verwacht.. We zullen zien!

Zaterdag 6 juli

Het zit erop. De missie in Kenia Bomani is geslaagd!

Het was een echte exploratieve missie. De logistiek was soms een uitdaging, elke plek was nieuw en de lokale mogelijkheden moesten worden onderzocht. Maar bovenal had de week heel veel hoogtepunten: de prachtige checklokaties, de grote hoeveelheid jonge kinderen die langs kwamen, de fijne samenwerking met NCMTC en niet te vergeten het fantastische team!

Samen hebben we een mooi beeld gevormd van de situatie zoals deze is in dit gebied en aan 763 kinderen de aandacht gegeven die ze verdienen.