Mondkapjes voor de kinderen van Letcee

It’s a Small World – Met vereende krachten in Nederland en Zuid-Afrika zijn heden 178 kindermondkapjes beschikbaar gesteld voor kinderen in de sloppenwijk The Barracks, Kwazulu Natal. Het gaat om kinderen tussen de twee en vijf jaar die onder de armoedegrens leven in en rond Greytown en onder de bescherming en basiszorg vallen van LETCEE.

Zuid-Afrika is momenteel het 5-de land ter wereld qua aantal besmettingen met bijna een half miljoen cases. Om de besmetting enigszins in te dammen bestaat er in Zuid Afrika al weken een mondkapjesplicht, ook voor de allerkleinsten. Met mondkapjes kunnen kinderen gebruik blijven maken van de toegang tot hun voedzame lunch maaltijd in de veilige opvangplekken van LETCEE. Sommige kinderen hebben géén, andere één mondkapje. Echter door hun jonge leeftijd en hun barre leefomstandigheden is dat door het hygiëneaspect te weinig; een t-­shirt of sokken worden soms als alternatief gebruikt.

In samenwerking met Rookie Baby, een bekend merk voor babydragers, konden wij stoffen zamelen voor het vervaardigen van kindermondkapjes. Met hulp van een lokale naaister, die door de lockdown geen inkomen meer had voor haar gezin met zelf vier kinderen. Zij werd voor het maken van mondkapjes betaald door donaties van MCC vrijwilligers in Nederland – een echte win-win situatie!

Dit mooie project inspireerde ook medewerkers uit het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem en in totaal zullen de eerste 178 mondkapjes volgende week worden verspreid via de MAMA’s van LETCEE ter plaatse.

‘Met deze schenking kunnen wij één van de zorgen wegnemen bij de MAMA’s, de gemeenschap en hun kinderen’, stelt kinderarts Ines von Rosenstiel. Zij benadrukt dat het goede mondkapjes zijn die langdurig te gebruiken zijn.

Wil je bijdragen aan de mondkapjesmakers voor de kinderen in Zuid-Afrika, mail dan naar mondkapjes@medicalchecksforchildren.org en wij zorgen dat je bericht bij de juiste personen aankomt.