Filipijnen Manilla
Filipijnen Manilla
Filipijnen Manilla
Filipijnen Manilla
Filipijnen Manilla
Filipijnen Manilla

Manila, Filipijnen

Succesvolle samenwerking MCC en NGO’s in de sloppenwijken van Manilla!

Al sinds 2012 werkt MCC succesvol samen met een lokale Filippijnse organisatie “San Martin de Porres”, waarvan “Bless the Children” een onderdeel is. Deze samenwerking resulteerde in een structurele verbetering van de basisgezondheidszorg voor duizenden kinderen in de uitgestrekte sloppenwijk Barangay 105 van de Filippijnse hoofdstad Manilla.

Een nieuw verzoek voor de opzet van deze vorm van medische zorg bereikte ons vorig jaar vanuit de NGO “Enfance Foundation” die actief is in de krottenwijken “Del Pan”, “Parola” en “Baseco”. Deze sloppenwijken liggen ca. 2 km noordwest van de community kliniek van “Centro Salvador”, waarvan MCC de kinderen uit de tempory housing complexen “Happyland” en “Aroma” jaarlijks medische hulp biedt. De “Enfance Foundation” zelf biedt gezinnen, die in extreme armoede leven, al sinds 2003 psychosociale hulp waarbij zij de minima weerbaarheid bijbrengen. Een geweldige doelstelling in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen, welke aansluit bij termen als sociale zelfredzaamheid en eigen regie.

Afgelopen jaar is er een gezamenlijk voedingsprogramma opgezet door beide foundations, dit ondersteunt honderden ondervoede kinderen in de armoede wijken.

Eind oktober was het dan zover, een team van 12 vrijwilligers vertrok naar Manilla om daar samen met de 2 lokale NGO’s wederom basisgezondheidszorg te geven. Op de locatie in Barangay 105 was er onder andere veel aandacht voor educatie en het uitwisselen en doorgeven van kennis en vaardigheden. Bovendien was er dit jaar weer speciale aandacht voor kinderen met longaandoeningen. Door blootstelling aan giftige gassen en hoge concentraties fijnstof in de slums is de sterfte bij deze kinderen extreem hoog. Daarom is er in 2015 gestart met publieke voorlichting en educatie met betrekking tot astma. Daarbij is er een behandelprogramma gestart met onderhoudsmedicatie voor kinderen met ernstig astma. Dit jaar is er wederom veel aandacht besteed aan voorlichting en educatie en is het aantal kinderen in het behandelprogramma verder uitgebreid.

Op de tweede locatie was er een samenwerking met vrijwilligers van de “Enfance Foundation” met ondersteuning van “Bless the Children”. Er werd gecheckt in het Del Pan Evacuatiecentrum dat ter beschikking was gesteld door de plaatselijke burgemeester. Dit is de standplaats van militairen die normaal helpen bij evacuaties ten gevolge van orkanen en overstromingen.

Het was heel bijzonder om te ervaren hoe iedereen, de vrijwilligers van Enfance, Bless the Children, MCC en de militairen elkaar ondersteunden. Allemaal om deze kinderen, die verstoken zijn van basisvoorzieningen en ook nog te kampen hebben met verwaarlozing, drugs en seksindustrie, medische zorg te bieden.

Hoe bijzonder is het om te zien dat door samenwerking tussen verschillende organisaties de basisgezondheidszorg voor grote groepen kinderen in de sloppenwijken zich steeds verder uitbreidt?! Help ons mee dit nog verder uit te breiden!

Om een indruk te krijgen van de omstandigheden waarin de kwetsbare kinderen opgroeien in Manilla en het werk van MCC, is te zien in deze mooie film van Joost Ruigrok.

Status

Afgerond

Datum

9 november 2018

Locatie

Manila, Filipijnen

Aantal donateurs

11

Missienieuws

Manila 2018
Filipijnen Manilla 2018
Filipijnen Manilla 2017
Filipijnen Manila 2016

Missieleider

Yvonne Verdonk

Yvonne Verdonk is in haar dagelijkse leven werkzaam als kinder/neonatologie verpleegkundige. Haar eerste missie voor Medical Checks for Children was in 2011 naar Boliva. Inmiddels heeft ze haar hart verpand aan de kinderen van de ‘slums’ van Manila in de Filipijnen. Eerst als missielid, maar nu inmiddels al weer enkele jaren als organisatorisch missieleider.

Daarnaast zorgt ze er achter de schermen voor dat alle spullen die nodig zijn tijdens een missie aanwezig zijn en gepakt worden zodat de teams goed hun werk kunnen doen.

Manila Missieleider

Foto Impressie

Vrienden van de missie

 • VOA Alphen aan den Rijn
 • Stichting SMDG 2011
 • Karlijn Nissen Best
 • Marleen Smits, Leiden
 • Karlijn Tibbe, Diemen
 • Marleen Smits, Leiden
  • Roelof van Ewijk, Amsterdam
  • Annemiek van de Laak, Zoetermeer
  • M.F.M. Mutsaerts, Oisterwijk
  • Pierre Wind
  • Anita Witzier
  • Mariska, Arnhem